Saturday, November 9, 2013

မိုးကုတ္ဂ်ဳံဆီခ်က္ ( ၁၅ )ေယာက္စာ


ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲကိုအိမ္မွာလုပ္စားရတာအင္မတန္လြယ္ကူပါတယ္...
ဒါေပမယ့္ ..ေခါက္ဆြဲေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူတတ္ဖို.ပါ။ ဆီခ်က္ခါက္ဆြဲမွာ....
ေခါက္ဆြဲကိုအားၿပဳစားတာေၾကာင့္မိမိသုံးတဲ့ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲကအေရးၾကီးပါတယ္
ဆီခ်က္လုပ္စားမယ့္ေခါက္ဆြဲေရြးခ်ယ္ရာမွာ..ၾကက္ဥဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအစိမ္းကို
ေရြးခ်ယ္ရပါမယ္...ခုေဖာ္ၿပမွာကေတာ့..မိုးကုတ္ဂ်ဳံဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲပါ..။

( ေခါက္ဆြဲအသားကြာသြားတာနဲ. အရသာပါကြားၿခားသြားပါမယ္ )

မိုးကုတ္ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအစိမ္းကိုရန္ကုန္မွာလိုခ်င္ရင္ေတာ့..၀ကၤပါလမ္းမွာဖြင့္
ထားတဲ့ ေဒၚရွန္ ( မိုးကုတ္အစားအေသာက္ဆိုင္မွာရႏိူင္ပါတယ္...)

မိုးကုတ္ဂ်ဳံဆီခ်က္ ( ၁၅ )ေယာက္စာ
************************

ၾကက္ဥဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအစိမ္း.................(၁) ပိႆာ
၀က္ေပါင္သား......................................၅၀ သား
ၾကက္သြန္ၿဖဴ.................................(၁၅) တက္
ပဲငံၿပာရည္....................................လိုအပ္သလို
သၾကား........................................
ပာင္းခတ္မွဳန္.................................
ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္...........................
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ + နံနံပင္..................(ေရာၿပီးပါးပါးလွီးထားပါ )
မုန္.အၾကြပ္ေၾကာ္.....................

ပထမဆုံးက ၀က္ေပါင္သား( အသားခ်ည္း) ကို လက္သီးဆုပ္ေသးေသး
အရြယ္ေတြတုံးၿပီး..ဆား၊ သၾကား၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.အနည္းငယ္ႏွင့္နယ္ကာ
ခ်င္းတစ္တက္ကိုဓါးၿပားရိုက္ထည့္ကာေရၿမွဳပ္ရုံေလာက္ေလး..ထည့္ၿပီးၿပဳတ္
ပါ...။

၀က္သားအရည္မခမ္းခင္..ပာင္းရည္ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးစာေလာက္ကိုခပ္
ထုတ္ၿပီးသီးသန္.ဖယ္ထားပါ..။ၿပီးမွ..ေရလုံး၀ခမ္းသြားသည္အထိဆက္ၿပဳတ္
ေပးပါ...။

ေရခမ္းေအာင္ၿပဳတ္ထားတဲ့၀က္သားေတြကို ဆီပူပူမွာေရႊညိဳေရာင္ရေအာင္
ေၾကာ္ယူၿပီး..အေအးခံကာ..အခ်ပ္လိုက္ပါးပါးလွီးပါ..။

ၾကက္သြန္ၿဖဴေတြကိုေထာင္းၿပီး..ဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ဆီခ်က္သတ္ထားပါ။

ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲလက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္ကိုလည္း...ဆီမ်ားမ်ားမွာမုန္.ၾကြပ္
ေၾကာ္အၿဖစ္ေၾကာ္ထားပါ...။

မိမိႏွစ္သက္ေသာအခ်ဥ္( ေဂၚဖီခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္၊ မုန္ညွင္းခ်ဥ္) ေတြၿပင္
ဆင္ထားၿပီးၿပီဆိုရင္...ေရေႏြးဆူဆူမွာေခါက္ဆြဲကိုၿပဳတ္ပါ။

၁ပြဲခ်င္းၿဖစ္ေစ...၃ ပြဲစာေလာက္ၿပဳတ္လို.ရေပမယ့္..ေခါက္ဆြဲကိုေတာ့..သီး
သန္.ပန္းကန္မွာ..တစ္ပြဲစာခ်င္းစီပဲၿပင္ဆင္ပါ။

ၿပင္ဆင္ပုံကေတာ့...ပန္းကန္လုံးတစ္ခုမွာ...အခ်ိဳမွဳန္.၊သၾကားလက္ဖက္ရည္
ဇြန္းတစ္၀က္စာဆီလာက္ထည့္ ၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္လိုအပ္သလိုနဲ. သီးသန္.
ခပ္ထုတ္ထားတဲ့၀က္ၿပဳတ္ရည္၁ ဇြန္း ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္၂ ဇြန္းစာေလာက္ထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.အနည္းငယ္ၿဖဴးကာ..ၿပဳတ္ထားတဲ့
ေခါက္ဆြဲကိုထည့္ၿပီး..တူ၂ ေခ်ာင္းနဲ.အလ်င္အၿမန္သမေအာင္ေမႊေပးပါ။

ေခါက္ဆြဲအေပၚကမွ..ပါးပါးလွီးထားတဲ့၀က္သားၿပား၇ - ၈ခ်ပ္ထည့္.ၾကက္သြန္ၿမိတ္+နံနံပင္ထည့္..မုန္.အၾကြပ္ေၾကာ္ၿဖဴးၿပီးမိမိႏွစ္
သက္ရာအခ်ဥ္ႏွင့္တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။

No comments:

Post a Comment