Sunday, October 20, 2013

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္


ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ပာာ..ၿမန္မာၿပည္သူေတြရဲ.အႏွစ္သက္ဆုံးအစားအစာတစ္ခု
ၿဖစ္မယ္လို.ထင္ပါတယ္...။ဒံေပါက္ထမင္း.၊ ေထာပတ္ထမင္းေတြစားရင္
လည္းခ်ဥ္ေပါင္ပာင္းရည္ကိုအမ်ားဆုံးတြဲဖက္အၿဖစ္ခ်က္ေလ့ရိွၾကပါတယ္.။

အားလုံးကေတာ့ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ဖူးၾကပါလိမ့္မယ္...နည္းလမ္းမ်ားစြာထဲကမွာ..အစိုေၾကာ္နည္း ၊ အေၿခာက္ေၾကာ္နည္း (၂)မ်ိဳးမွ်ေ၀ေပးပါတယ္..အေၿခာက္ေၾကာ္နည္းက
ေတာ့..ႏိူင္ငံရပ္ၿခားကိုေပးတဲ့ အေကာင္းမြန္ဆုံးလက္ေဆာင္ေပါ့....။
ႏိူင္ငံရပ္ၿခားေနသူေတြက..ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္(အေၿခာက္ေၾကာ္ရရင္) ေရႊရတာ
ထက္ပိုေပ်ာ္တယ္လို.ၾကားဖူးလို.ပါ...။

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္( အေၿခာက္ေၾကာ္)
*********************

ခ်ဥ္ေပါင္....................၁၀ စည္း
ပုစြန္ေၿခာက္...............(၃၀) က်ပ္သား(အမွဳန္.ၾကိတ္(သို.)ညွက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီ...............၅ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ............ ၁၅ က်ပ္သား (ညွက္ေနေအာင္ေထာင္း)
ငပိစိမ္းဆား..............၅ က်ပ္သား
ငရုတ္သီးစိမ္း............ ၁၀ က်ပ္သား.
ပာင္းခတ္မွဳန္.............လိုအပ္သေလာက္
ငါးငံၿပာရည္..............
ဆီ......................... ဆီကေတာ့အကန္.အသတ္မရိွသေလာက္ကိုသုံးရပါတယ္
( ၿပီးမွ..ၿပန္စစ္ယူပါ)

ခ်ဥ္ေပါင္ကိုရိုးတံေတြမပါပဲ..အရြက္သီးသန္.သင္ယူၿပီး...ေရေဆးၿပီးစစ္ထားပါ။ေရစစ္သြားလွ်င္...လက္ဖက္ေၿခာက္ေနလွန္းသကဲ့သို. ေနပူမွာ ညွိဳးႏြမ္းသြားသည္အထိလွန္းေပးပါ...။

ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..ဆီမ်ားမ်ားနဲ. ၾကက္သြန္နီ၊ ၿဖဴ တို.ကို နႏြင္းမွဳန္. ၊ အေရာင္တင္မွဳန္.အနည္းငယ္တို.ၿဖင့္ဆီသတ္ပါ..။ငပိကိုထည့္ေပါင္းၿပီး..ငပိမ်ားမႊသြားသည္အထိဆီသတ္ပါ..။ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ားလည္းေပါင္းထည့္ပါ။

ငပိမ်ားအနည္းငယ္မႊသြားလွ်င္...ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္.ထည့္ေပါင္းၿပီး..ေနလွန္းထားေသာခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကိုလည္းေပါင္းထည့္ၿပီး...လိုအပ္ေသာအရာသမ်ားၿဖင့္ၿဖည့္စြက္အရသာသြင္းပါ...။

မီးကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး...ခ်ဥ္ေပါင္မ်ားကိုလွိမ္.ေနေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ...ထို.ေနာက္မွ
ဇကာတစ္ခုနဲ.အပိုဆီေတြကိုၿပန္စစ္ယူထားပါ...
လက္ေဆာင္ပို.ေပးတဲ့သူငယ္ခ်င္းကေတာ့ ( ၄ )
လေလာက္ထိပုလင္းထဲမွာသိမ္းထားလို.ရေပမယ့္..ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္စား
ခ်င္လို.ခဏ..ခဏလာလည္တဲ့သူေတြေၾကာင့္(၁)လအတြင္းကုန္သြားပါသတဲ့.

ခ်ဥ္ေပါင္အစိုေၾကာ္....
**************

ဒီနည္းကေတာ့ရိုးတံမပါတဲ့ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြကိုေရေဆးသန္.စင္ၿပီး...ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာေရခမ္းၿပီးေစးေထြးသြားသည္အထိ...အေငြ.နဲ.လုံးၿပီးေမႊေပးရပါ
မယ္။

ၾကက္သြန္နီ၊ အၿဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တို.ကိုနႏြင္းမွဳန္.အေရာင္တင္မွဳန္.တို.ၿဖင့္ဆီသတ္ၿပီး...ငပိ၊ ပုစြန္ေၿခာက္မွဳန္.တို.ကိုဆီသတ္ေပးရပါမယ္...။

အမွ်င္ၿခစ္ထားတဲ့မွ်စ္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ခရမ္းသီး ၊ ရုံးပတီသီး တို.ထည့္ေပါင္းၿပီးမီးၿပင္းၿပင္းနဲ.ထြက္လာတဲ့အရည္ေတြခမ္းသြားေအာင္ဆီ
သတ္ေပးပါ...။
ႏွစ္သက္ပါကပုစြန္ဆိတ္အေသးစားေလးမ်ားလည္းထည့္ၿပီးေၾကာ္လို.ရပါ
တယ္.။

ထို.ေနာက္ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ား၊ခ်ဥ္ေပါင္ေပါင္းတို.ကိုေပါင္းထည့္ၿပီး..
လိုအပ္တဲ့အရသာေတြကိုခ်က္ခ်င္းၿဖည့္စြက္ေပးရပါမယ္...။

ေနာက္ဆုံးမီးၿပင္းကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီးထည့္ထားတဲ့..ဆီအားလုံးနီးပါးၿပန္ထြက္လာသည္အထိေၾကာ္ေပးရပါမယ္...။

မွတ္ခ်က္..။
*******
ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ရာမွာ..ဆီကိုလိုအပ္သေလာက္အသုံးၿပဳရမွာၿဖစ္ၿပီး.....
မလိုအပ္( မၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါမွ ) ၿပန္စစ္ထုတ္ယူရပါတယ္...။
ဆီအသုံးၿပဳမွဳနည္းပါက..( ေရက်န္ပါက) ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ပာာ..ၾကာရွည္မထားခံပဲမွိဳလိုက္တတ္ပါတယ္...။

No comments:

Post a Comment